Ryby dopuszczone do punktacji zgodnie z zasadami organizacji sportu wędkarskiego.
Ze względu na fakt, że zawody zostaną rozegrane w formule NK zawodnicy są zobowiązani do posiadania:
podbieraka, siatki oraz aparatu do dokumentowania złowionych ryb.
Zawodnik po złowieniu ryby wykonuje zdjęcie i przesyła je do sędziego głównego zawodów celem
weryfikacji. Telefon sędziego będzie podany na odprawie. Podczas wykonywania zdjęcia musi być
widoczny numer miarki zawodnika. Zdjęcie na miarce wykonujemy kładąc rybę na prawym boku z
pyszczkiem skierowanym w kierunku „0”(dotykając ścianki miarki) na miarce i płetwą grzbietową u góry
zdjęcia, tak by widoczny był wynik pomiaru i cała ryba. Sędzia główny po otrzymaniu zdjęcia będzie
potwierdzał zaliczenie ryby lub (jeżeli zdjęcie będzie nieczytelne) każe wysłać dodatkowe zdjęcie. Do
momentu otrzymania potwierdzenia od sędziego zaliczenia ryby bądź jego braku ryby powinny być
przechowywane w siatce w jak najlepszej kondycji. Następnie uwalnia rybę i wpisuje wymiar do karty
startowej oraz robi zdjęcie karty. Długość ryby (z dokładnością do 1 mm), gatunek oraz sztuki zostają
odnotowane w karcie startowej. Sekwencja zdjęcie/zdjęcia ryby i karty musi być zachowana. Jeżeli jest to
nie możliwe ze względu na rozmiar ryby wówczas należy wykonać zdjęcie na wylosowanej miarce z
dołączoną kartą startową zawodnika oraz z dodatkowym przymiarem. Zdjęcia powinny być wyraźne i
czytelne ze względu na ryby dyskusyjne ( stykowe). Zawodnik zachowuje zdjęcia do weryfikacji końcowej.
5:30 – wodowanie łodzi przygotowanie sprzętu przez drużyny
6:00 - zbiórka zawodników na miejscu zawodów odprawa – stanica Dratów
6:40 – wypłyniecie łodzi
7:00 - rozpoczęcie wędkowania
14:00 - zakończenie wędkowania
14:00 -14.30 - zdanie kart startowych przez drużyny
15:00 – posiłek, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród